Verslag Hemelvaartweekend 2015

Hemelvaartweekend, 14 t/m 17 mei

1ste dag: Heenreis Den Dungen – Manderscheid
Met Hemelvaart zijn we met 17 personen (14 motoren) naar de Eifel geweest. Na een kop koffie gedronken te hebben in ons stamcafé ‘Herberg de Poeling’ in Den Dungen zijn we in twee groepen vertrokken richting Manderscheid. Zonder het te weten had ik me onbewust aangesloten bij de groep snelle rijders (daarover later meer). Bij de eerste koffiestop en de lunch haalde de tweede groep ons steeds in. De gele GS van Hugo en de gif groene RS van Peter waren dusdanig opvallend geparkeerd dat je ze niet kon missen. De lunch gebruikte we bij een döner kebap tentje waar de schotels zo’n format hadden dat we er met z’n allen van hadden kunnen eten (maar daar dacht Ad anders over). Na de lunch worden de wegen bochtiger en wordt de snelheid opgevoerd. Op het laatste stuk moet ik afhaken en rij op een iets lagere snelheid naar Manderscheid.

Hvw 2015 foto 1

Bij het hotel aangekomen stallen we onze motor in de garage. De sleutels van de kamers worden uitgereikt en iedereen gaat zich opfrissen. Op het terras achter het hotel nemen we onze eerste ‘Weissener’ en begint het te regenen. Na het diner nemen we de dag nog even door en komen we tot de conlusie dat we toch wel geluk met het weer hebben gehad. We spreken af dat we morgen gezamenlijk ontbijten.

2de dag: Rondrit richting Luxemburg
Tijdens het ontbijt worden nieuwe groepjes geformateerd. Een snelle groep ²HAP (Hugo, Hans, Ad en Peter), de bende van Kees (Kees, Dethmer, Karel en Frans), team Joop (Joop met Corrie, Theo, Paul met Enny en Egbert) en last but not least ‘de Braaksma’s’ (Joke en Egbert). Daar het ‘s nachts stevig geregend heeft starten we met een nat wegdek en wordt er voorzichtig gereden. Na een uurtje breekt de zon door en droogt de weg snel op. De route gaat richting Luxemburg, via Vianden, Clervaux en Dasburg.

Onderweg passeren we grote velden met koolzaad bloemen en berghellingen met wijnranken. In de route zitten verschillende haarspeldbochten en smalle landweggetjes. Wegafsluitingen negeren we en de bijbehorende hindernissen (‘Strassenschade’) worden zonder moeite genomen.
Hvw 2015 foto 2

De truc met de opvallende motoren lukt ook nu weer zodat we gezamenlijk van de koffie en de lunch genieten. Na de luch worden we opgehouden door een peleton wielrenners. Laten zij nou dezelfde route volgen. Berg af gaat het goed, maar naar boven wordt het een slakkengangetje. Tegen vijven arriveren we bij het hotel. Na een lekker glaasje bier schuiven we aan voor het diner.

Aan het einde van het diner wordt door de tafel van Peter een truc verzonnen om het dessert twee maal geserveerd te krijgen. De lege schaaltjes worden onzichtbaar op een stoel geplaatst en jawel daar komt het tweede ijsje met slagroom (hoe zou het toch komen dat sommige motorclubs een slecht imago hebben?!).
Hvw 2015 foto 3

3de dag: Rondrit richting Saarburg
Na het gezamenlijk ontbijt vertrekken de groepen voor een nieuwe route. De bende van Kees vertrekt als eerste, gevolgd door ²HAP en het team van Joop. ‘De Braaksma’s’ rijden vandaag de kleine route (ca. 200 km) richting Wittlich. Na enkele kilometers bereiken we de staart van een rij cabrio’s. Door het bochtige parcours is het moeilijk om ze in te halen. De ²HAP’ers denken daar anders over en halen met hoge snelheid in. Na een schitterende route met lange bochten langs de Sûre pauzeren we in Wasserbillig.

Hvw 2015 foto 4

Tijdens de koffie betrekt de lucht en vallen enkele druppels regen. Gelukkig blijft het daarbij en is het droog als we verder rijden. Een pont brengt ons naar de overkant van de Moezel. Deze blijven we een stukje volgen. Via de L136/135 rijden we naar Saarburg, waar we langs de Saar genieten van de vele wijnranken. De lunch gebruiken we weer gezamenlijk (de motortruc is weer gelukt), waarbij de ‘Strammer Max’ populair en uitgebreid is (voor Ad weer geen probleem).

Hvw 2015 foto 5

Voldaan vervolgen we onze route. Via verschillende haarspeldbochten bereiken we het hotel en stallen we onze stalen ros. Na het diner lopen we naar het centrum van Manderscheid, bestellen nog een kopje koffie en drinken een glaasje.

4de dag: Terugreis Manderscheid – Den Dungen
Door het mooie weer besluiten we dat we voor de middag nog een route kunnen rijden. Na afscheid te hebben genomen bij het hotel gaan we op weg en rijden de korte route. Ook bij deze route genieten we weer van de vele lange bochten en vergezichten. Na de lunch tikken we ‘thuis’ in onze Garmin en duiken we de snelweg op. Na een half uur op de A1 worden we omgeleid en belanden we in een gigantische file. Gelukkig zijn we met de motor en kunnen we de file redelijk snel passeren. Na enige tijd komen we op de snelweg richting Aken en rijden we door richting Venlo. Halfweg nemen we afscheid van Kees (hij gaat richting Apeldoorn) en rijden we door naar Oss en Den Dungen.

Het was voor mij de eerste keer dat ik met de motorclub op stap ben geweest. Een ervaring die ik niet snel zal vergeten en voor herhaling (jubileumtocht Harz) vatbaar is. Iedereen bedankt voor het gezellige weekend en tot gauw.

Frans den Otter, R1200RT

30-05-2015